Baba ile bağlanma
Günümüzde erkekler bebekleriyle eski jenerasyonlara göre daha fazla vakit geçirmektedir. Her ne kadar babalar sık sık bebekleriyle yakın temas halinde olsalar da, bağlanma farklı bir zaman diliminde olmaktadır, ve babaların anneler gibi emzirme durumları olmadığından çok erken zamanda bunu sağlayamayabilirler.
Ancak babalar şunu anlamalıdır; bu bağı kurmak için ikinci bir anne olmaya gerek yoktur. Çoğu zaman, babalar bebekleriyle özel aktiviteleri paylaşırlar. Ve böylece hem anne hem de baba birbirlerinden destek almış olurlar.
Anne ve babanın, bağlanmanın erken zamanda oluşması için birlikte yapabileceği aktiviteler;
*Birlikte doğuma girmek
*Beslemek (Biberon ve emzirme şeklinde); bazen babalar gece yarısı beslenmelerini ve bez değişimlerini yaparak bu bağı sağlayabilirler.
*Bebeğe şarkı söylemek ya da kitap okumak
*Bebeğin banyosunu birlikte yaptırmak
*Bebeğin hareketlerini ve seslerini taklit ederek, ilk iletişimleri sağlamak
*Günlük aktivitelerde bebeği sling şeklinde taşıyıcılarla göğüste taşımak.
*Bebeğin babasının yüzündeki farklı hatları hissetmesini sağlamak.
Destek sistemi oluşturmak
Elbette, eğer çevrenizde size işlerinizde ve annelik babalık konusunda yardımcı olan kişiler varsa, bebeğinizle bağlanma oluşturmak daha kolay olacaktır. Uzmanlar hastanede doğumdan sonra bebeğin sizin odanızda durmasını önerirler. İlk zamanlar bebeğinizle ilgilenme isteğiniz çok kuvvetli olsa da, hastanedeki personelden destek alıyor olmanız size hem duygusal hem de annelik tecrübesi açısından fayda sağlar. Bebekle aynı odada bulunma durumu prematüre bebeklerde geçerli olmasa bile, hastane personelinin vereceği destek sizin bebeğinizle bağlanmanız için kolaylık sağlayabilir.
İlk önceleri, yeni doğmuş bebeğiyle ilgilenmek annenin bütün vaktini ve enerjisini alacaktır. Özellikle de emziren annelerde… Eğer evdeki diğer ev işleri, yemek, çamaşır vs. gibi işlerle çok yorulmazsanız bebek ile aranızdaki bağlanma daha kolay olacaktır. Babaların bu günlük işlerde ekstra yardımı ve duygusal desteği de çok yardımcı olur.
Ayrıca aile bireylerinden ve arkadaşlardan ilk haftalar için yardım almak da iyi olacaktır. Ancak bu geçiş sürecinde etrafınızda sürekli insanlar olması da size rahatsızlık verebilir. Bu sebeple kişilerden diğer kardeşle dışarıda oynaması ya da dışarıya market alışverişine gitmesi gibi yardımlara da yönlendirebilirsiniz.